søndag, juli 15, 2007

En UFO i min vaskemaskine

3 øko-bolde på en taburet af flettede palmebladeFor en måneds tid siden købte jeg — på trods af at mit fiduso­meter slog kraftigt ud, og på trods af den noget pebrede pris (£35) — et sæt af tre Ecoballs, som man angiveligt skulle kunne anvende i vaskemaskinen i stedet for sæbe. Producenten, Ecozone, hævder bl.a. at boldene kan bruges op til 1000 gange og at de gør tøjet blødt. Al erfaring koster, så jeg besluttede mig for at prøve — det værste der kunne ske, var vel at jeg fik en lang næse. I bedste fald ville jeg, ud over rent og blødt tøj, få et yderst miljø­venligt produkt der kostede mindre end en femtedel af det vaskemiddel jeg normalt bruger (Irmas Tusindfryd). Min skepsis gik dels på det med renheden, dels på om boldene virkelig kunne gøre tøjet blødt.

Hvordan er det så gået? Tjah, jeg vasker som regel to maskiner om ugen — en hvidvask og en kulørt — og jeg har konsekvent brugt øko­boldene til alt det kulørte. Vi har to vaskemaskiner i vaskekælderen, så jeg vasker parallelt, og da der skal tre bolde i en maskine, har jeg kun kunnet vaske med Ecoballs i den ene — og det er så blevet den kulørte (jeg har vist ikke rigtigt haft tiltro til at boldene var i stand til at vaske hvidt tøj rent). Måske ville jeg have fået nøjagtig samme resultat hvis jeg vaskede i rent vand, uden hverken sæbe eller øko­bolde, men rent faktisk har jeg fået både rent og blødt tøj ud af at vaske med boldene i stedet for med sæbe. Jeg sætter naturligvis pris på rent tøj, men jeg er især glad for det med blødheden, for jeg kasserer oftere tøj fordi det er blevet stift og ubehageligt at have på, end fordi det er slidt. Alle mine stive t-shirts, polo-skjorter og håndklæder er blevet bløde igen — det er en ren fornøjelse! Som bonus (nogle vil nok kalde det en ulempe) lugter tøjet ikke længere af hverken sæbe, parfume eller skyllemiddel, men bare rent (især hvis jeg kan tage mig sammen og hænge det til tørre udenfor). Jeg har slet ikke lyst til at vaske med vaskepulver igen, og overvejer kraftigt at købe et sæt bolde til, så jeg osse kan vaske hvidvask uden sæbe…

Er vi blevet hypnotiserede til at tro at man skal vaske tøj med sæbe? Er det fup og fidus med de bolde? Jeg ved det ikke. Jeg tænkte, at hvis nogen herhjemme ved noget om det, så må det være folkene fra Andelssamfundet i Hjortshøj, så jeg sendte en mail til Tune Sabroe. Tune havde ikke hørt om øko­boldene, men fortalte at de selv i perioder har brugt indiske vaskenødder “når vasketøjet alligevel ikke er rigtigt beskidt”. Jeg havde til gengæld aldrig hørt om vaskenødder før, så jeg surfede lidt rundt for at læse mere. Det viste sig at Forbrugerrådet har afprøvet Biosa Indiske Vaskenødder i oktober 2006, og skriver:
Vaskenøddeskallerne sælges som et rent naturligt vaskemiddel til brug ved alle temperaturer og til vask af alt tøj. Vaske­nødde­skallerne kan således anvendes ved maskinvask ved 30 °C, 40 °C, 60 °C og 95 °C samt til vask i hånden. De kan desuden modsat enzymholdige vaskepulvere bruges til vask af uld og silke. Vores test (oktober 2006) viser, at skallerne ikke vasker bedre end almindeligt vand. Derfor ender skallerne på en sidsteplads i testen (oktober 2006).
Hm…, der er noget der siger mig at øko­boldene ville opnå samme vurdering (men det skal ikke afholde mig fra at bruge dem, for det er mange år siden jeg har haft blødt tøj).

En økobolds anatomiØkoboldene kommer som nævnt i et sæt med tre bolde, der hver indeholder en slags småsten (se billedet til venstre), og en lille tube “e:stain”, som skulle være en slags pletfjerner til genstridige pletter (det har jeg endnu ikke haft brug for). Boldene indeholder angiveligt sten nok til 750 vaske, og i pakken medfølger refill til yderligere 250 vaske.
Varedeklarationen for småstenene siger:
Ingredients: Higher alkyl sulfate, non-ionic surfactant, sodium metasilicate, sodium carbonate.
På tuben med pletfjerner står:
Ingredients: Aqua, cellulose gum, sodium silicate, sodium dodecylbenzene sulfonate, sodium citrate, zeolite, sodium hydroxide.
Snyd eller ej, jeg er tilfreds med mit køb. Hvis boldene, som lovet, kan vaske 1000 vaske før jeg skal købe nye småsten, vil hver vask koste under 40 øre, hvilket er langt billigere end hvis jeg anvender vaskepulver. I mellemtiden kan jeg glæde mig over at jeg udleder nul sæbe og nul skyllemiddel, lissom jeg sparer en del elektricitet fordi jeg nu kun vasker på 40 °C (boldene skal vaske på under 60 °C, men vores maskiner har ingen trin mellem 40 °C og 60 °C), hvor jeg før vaskede på 60 °C.

Konklusion: Kan anbefales (det kan osse anbefales at kigge sig omkring, for nogle steder kan man få boldene £5 billigere, hvilket betaler forsendelsen).

P.S.: Læs evt. om en engelsk journalists erfaringer med Ecoballs.

Se osse Haiers WasH2O.

Ingen kommentarer: