fredag, august 31, 2007

Ingen adgang uden Flash!

Brugere uden Flash er ikke velkomne hos Inges Kattehjem Hvis man ikke har Flash installeret i sin browser, er det umuligt at besøge Dansk Katteregister. Utroligt at web-designere kan være så talentløse.

Nå, men hvis nogen fra Inges Kattehjem skulle falde over denne blog, kan de jo selv afmelde Rasmus. Han bar øremærket hba053.
Heldigvis er Det Danske Katteregister lidt mere fornuftigt.

6 kommentarer:

Unknown sagde ...

Jeg og formentlig en hel del webdesignere hos bl.a. Microsoft, Coca Cola, Tryg forsikring og snart sagt ethvert andet stort nationalt såvel som internationalt firma der profilerer sig selv på internettet er lidt kede af at blive kaldt stupide og talentløse.

Du må høre til én af de små 4% internetbrugere der har sovet i timen og endnu ikke fundet ud af at manglen af en browser der er installeret til at vise Flash begrænser dine muligheder og oplevelser voldsomt på internettet.

Jeg ved at der stadig er nogle enkelte fanatister derude i cyberspace der dyrker ren tekst som religon. Selv om jeg normalt holder mig langt væk fra fanatister eller kommentarer udi religionsspørgsmål kommer der alligevel et velment råd herfra: Kom dog ind i legen, du misser så meget ved blot at stå på afstand, kigge på og råbe svinske kommentarer!
Alt du skal gøre er at trykke på install knappen så bliver din nuværende flash plug-in opdateret.

P.S. Havde du i øvrigt ikke allerede haft en ældre version af Flash installeret var du blevet forwarded til en ren html side hvor alt indhold fra inges-kattehjem.dk kan ses og læses.

Med venlig hilsen

Timme Tvede / AdMad

Klaus Seistrup sagde ...

Jeg har ingen indvendinger mod firmaer der profilerer sig, så at inddrage Microsoft m.fl. er helt og aldeles irrelevant. Min anke gik udelukkende på at jeg nægtes adgang til netstedets underliggende sider.

Jeg har ganske rigtigt en ældre version af Flash installeret, så jeg har såmænd ikke, som du antyder, sovet i timen. Grunden til at jeg ikke har en nyere version installeret, er ganske simpelt at nyere versioner crasher min browser. Jeg har derfor helt bevidst valgt at beholde en ældre version fremfor at skulle genstarte min browser hver anden gang der er Flash på en webside. (Der kunne være andre grunde til at folk ikke installerer en nyere version, fx at de ikke har administratorstatus på den pågældende pc.)

Når der nu ér en ren HTML-version af Inges Kattehjem til de besøgende der ikke har Flash, og man så vælger at omdirigere brugere med en ældre Flash-version til en blindgyde, så vil jeg fastholde min påstand om at webdesigneren er talentløs. Det ville have været passende at give mig valget mellem at hente en nyere Flash-version (den mulighed er ikke brugbar for mig) eller at fortsætte på sider med ren HTML (hvilke ville have været en brugbar løsning i den konkrete situation).

Mvh,
Klaus

Unknown sagde ...

Jeg gentager lige: "Jeg og formentlig en hel del webdesignere hos bl.a. Microsoft, Coca Cola, Tryg forsikring og snart sagt ethvert andet stort nationalt såvel som internationalt firma der profilerer sig selv på internettet er lidt kede af at blive kaldt stupide og talentløse."
Fælles for os alle er nemlig at vi anvender Flash på de websider vi designer.

Prøv i øvrigt lige at tjekke nogle af de største danske bryggeriers hjemmeside. Hverken Carslbergs eller tuborgs kan vises korrekt uden Flash installeret.

Så lad mig endnu engang opfordre dig til at opgradere din Flash og evt. få installeret en ny browser hvis det, som du antyder er denne der er problemet.
Du går glip af frygtelig mange flotte sites, informationer m.v. ved at hænge fast i noget gammelt.

Med hensyn til din note om brugere uden administrator rettigheder og deres manglende mulighed for at installere Flash selv kan blot tilføjes at selvsamme normalt er administreret af en it-afdeling med professionelle it-folk der er helt klar over nødvendigheden af browsere med Flashvisning.

Lige som en sidste fodnote kan jeg fortælle at vi stadig ikke eksporterer Flash i den allernyeste version netop for at sikre at ( næsten ) alle kan se den! Du må altså have en flere år gammel version af Flash.


Med Venlig Hilsen

Timme Tvede / AdMad

Klaus Seistrup sagde ...

Jeg har ikke behov for at besøge hverken Tuborgs eller Carlsbergs netsted, men jeg havde behov for at kunne komme ind på Dansk Katteregister for at kunne afmelde min kat.

Jeg kan godt bruge Tuborgs netsted med min nuværende version af Flash, mens Carlsberg osse kun lader mig mig se en side der opfordrer mig til at downlaode Flash. At andre opfører sig lisså tåbeligt som Dansk Katteregister, får mig ikke til at ændre indstilling: Der burde være mulighed for at vælge.

Min Flashversion er ganske rigtigt flere år gammel, men nyere versioner crasher som sagt min browser, og jeg har — af grunde som er irrelevante for diskussionen — ikke mulighed for at installere en anden version af Linux end den jeg benytter nu (det er formodentlig ikke browserens skyld at den crasher med nyere versioner af Flash), og jeg er derfor udelukket fra at tilgå Dansk Katteregister.

Når der nu ér en ren HTML-version tilgængelig, så skal jeg opfordre til at selv brugere med ældre versioner af Flash tilbydes muligheden for at tilgå disse sider, fremfor at omdirigere mig til en blindgyde. Indtil da må jeg fastholde min min opfattelse af webdesigneren.

Mvh,
Klaus

Unknown sagde ...

Kære Timme Tvede.

Du lyder som én der er blevet ramt på et ømt punkt.

Jeg har ikke installeret Flash på min computer. Det er er to simple årsager til:

Den ene er at Adobe overhovedet ikke *laver* en Flash-plugin til min udmærkede type computer.

Den anden er at Flash kontrolleres af Adobe, og som sådan er Flash imod en af de grundsten der har gjort at internettet overhovedet er blevet en success.

Nemlig fri adgang til åbne standarder.

De netværksprotokoller der gør at alverdens computere kan tale sammen er åbne standarder.

De formater og protokoller der gjorde at internetttet blev udbredt til almindelige mennesker - og dermed gjorde dine yndlingseksempler Microsoft, Coca Cola, Tryg Forsikring og Carlsberg interesserede er åbne standarder: HTML, HTTP, SMTP, POP, RFC822-email.

Det er fint at der sidder folk på reklamebureauer og tjener til dagen og vejen ved at lave animerede Flash-reklamer - fred være med det. Om et par år sidder de nok og laver blinkende billboards i Microsoft Silverlight eller tilsvarende i stedet - og råber af dem der ikke har installeret det nyeste plugin til det.

Men når man forhindrer adgang til oplysninger, ved at gemme dem bag lukkede formater som Flash, så opfører man sig dumt og talentløs - og må finde sig i at blive kaldt det.

Microsoft troede f.eks. ikke på internettet i starten, og lavede deres eget lukkede alternativ. Det hører man ikke så meget om i dag.

Det samme sker forhåbentlig for Flash.

Men indtil da bør webdesignere der laver sider som indeholder *andet* en reklame sørge for at det kan ses via åbne standarder. Alt andet er at hjælpe sine kunder til at skyde selv i fødderne.

Heldigvis er det faktum efterhånden blevet anerkendt i videre og videre kredse, hvorfor f.eks. det offentlige går op i tilgængelighed (WCAG) og Bedst På Nettet (fejlbehæftet som det nu måtte være, men det gør ihvertfald institutionerne opmærksomme på problemerne).

Prøv at sige til en synshandicappet eller blind at vedkommende bare skal tage sig sammen og installere den nyeste Flash-plugin for at framelde sit døde kæledyr. Ja, hurra!

Så et velment råd herfra: Træd ud af 1998 hvor alting handlede om udseende og intet om indhold, og kom med ind i det 21. århundrede hvor tilgængelighed, web-standarder og browser-uafhængighed spiller en til stadighed større rolle.

Mht. at websitet automatisk giver en funktionel HTML-version hvis man slet ikke har Flash installeret, må jeg desværre skuffe. Du kan se et screenshot af hvordan forsiden ser ud på min computer her: http://koldfront.dk/misc/ingeskattehjem.png klikker man sig videre til Søg/Opret/Ret ser det således ud: http://koldfront.dk/misc/ingeskattehjem-sor.png

Mvh. Adam

Unknown sagde ...

Kære Adam ( og andre med interesse )

Det er da godt at høre at du er glad for din computer og dit styresystem, uagtet at jeg kan høre at det vist hører til i den sjældne afdeling :o)

Du har foretaget både et valg og et fravalg, men det er vigtigt at holde sig for øje at det er dit valg og at det er et bevidst valg ( og fravalg af flash-plug-ins og formentlig en hel masse andet ).

Der er nogle tekniske misforståelser som jeg indledningsvis bliver nødt til lige at kommentere og få rydet af vejen.

Protokoler: Bruges til at sikre dataudveksling via et regelsæt. De protokoller du nævner er forholdsvis standardiserede protokoler. Browseren og Flash benytter nøjagtig de samme protokoller til dataudveksling som standard html udveksles med - http eller https. Datatilgang direkte fra flash foregår også via http eller https, så intet er anderledes eller specielt eksotisk her! Du roder iøvrigt lidt rundt i protokoler og dataformater. HTML er således et dataformat ( HyperText Markup Language ) hvorimod http er en overførsels protokol ( Hyper Text Transport Protocol ).

Det næste sted du er gal på den er når du siger at Flash er et lukket format.
Flash virtual engine er en frigivet standard som andre end Adobe kan udvikle og skrive på. Adobe har udviklet den og bruger den da også selv i deres komercielle produkter. Det er der mange andre der også gør bl.a. Mozilla.

Det er helt rigtigt at ikke alle kan se Flash, men det er meget få der ikke kan og de har stort set alle selv fravalgt dette. Ofte ligesom dig udfra et politisk standpunkt og en lidt fjendsk holdning til det alt for komercielle.

Jeg selv repræsenterer et komercielt foretagende. Et mindre kommunikationsbureau hvor vi efter nøje overvejelser og gennem indsigt vælger de løsninger der bedst eksponerer vores kunder og ovorordnet set bedst kommunikerer deres budskaber videre på den mest interessante og vedkommende måde til den størst mulige kreds inden for den ønskede målgruppe.
Her er Flash uden sammeligning det i den sammenhæng bedste værktøj.
Med i overvejelserne er at vi, ifølge de sidste omfattende undersøgelser jeg er bekendt med, godt ved at ca 2% af alle internetbrugere ikke, grundet manglende Flash plug-in umiddelbart kan se Flash siderne. De fleste af de 2% ligger sjældent inden for vores målgruppe og endelig kan de se alt tekst- og almindeligt billedindhold som ren html - hvilket dine screendump jo er et glimrende eksempel på. Desværre er specielle funktionaliteter ofte ikke inkoorporeret i html delen.

Jeg vil lade være at kommentere for meget på dit skriv omkring udseende og din henvisning til fortid, men blot nævne at jeg som kommunikationsmand og med internettets udbredelse også som kommercielt vindue til flere og flere firmaer, foreninger o.lign. er meget uenig med dig.
I det 21. århundrede pakker vi mere end nogensinde før budskaber ind og sender signaler via både billeder og andre grafiske virkemidler ( og helt ærligt kan du ikke godt også selv lide at læse i en flot sat bog eller et lækkert magasin, fremfor kedelige maskinskrevne løsblade ). Ja jeg kan ihvertfald.

Det er ikke sikkert at vi nogensinde bliver helt enige om hvordan en hjemmeside skal skrues sammen eller for den sag skyld hvad internettet skal bruges til, men nu har du mit syn og jeg har ditog så er den nok ikke meget længere :o)

De bedste hilsner